Projectupdate Vijzelen Molen de Roos

Roos weer terug op haar oude plek

Vijzelen Molen de Roos, Delft

Voor de Delftenaren en treinreizigers onder ons is de Molen de Roos een begrip. De molen uit 1728 ligt echter net als de oude stadspoort op het tracé van de nieuwe spoortunnel. Door het gebruiken van vijzels heeft aannemer CT de Boer de stadspoort opzij verplaatst en de molen een meter opgetild.

Een verzakte molen optillen en weer terug plaatsen is bij voorhand al complex, maar ondergrondswerken in een historische stad als Delft staat garant voor verassingen. Zo bleek de molen gedeeltelijk op de oude stadswal van Delft te steunen en liepen de in de afgelopen eeuw aangebrachte verstevigingen ondergronds door. Het stabiel houden van de molen waardoor er het hoognodige gesloopt kan worden is een hele opgave.

Voor het opvijzelen van de molen is een stabiele vloer noodzakelijk. Door verzakkingen en diverse restauraties in de afgelopen eeuw is er een nieuwe betonvloer in de molen aangebracht. Na het integreren van deze vloer met de molen, en het aanbrengen van diverse palen tot op de stabiele grondlaag kon het opvijzelen van het iconische monument uit 1679 beginnen. Centimeter voor centimeter is afgelopen juli de molen één meter opgevijzeld, waarbij de aangebrachte palen de belasting over namen.

Het vijzelen van historische panden is een risicovolle activiteit, waarbij continue monitoring een vereiste is. Mocht de molen verzakken of scheef worden opgetild, dan verandert de krachtverdeling in de molen en is de kans aanwezig dat deze instort. Door een compleet computer gestuurd systeem die alle vijzelgegevens registreert, een continue laser monitoring in de molen en een extern meetbureau in dienst van de opdrachtgever beheerst de aannemer dit proces. 
Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo tekst en afbeelding blok
Waarom vijzelen?

Vijzelen gebeurt in Nederland vooral om verzakkingen bij historische panden tegen te gaan, maar ook bij grotere projecten wordt deze techniek toegepast. Een voorbeeld hiervan zijn de vele stalen bruggen die in Nederland vanwege een benodigde hogere doorvaart versterkt worden. Vele vijzelstillen een gehele brug op, ongeacht de lengte en het gewicht van een brug. Het vijzelprincipe werkt in het groot en in het klein, het is een indrukwekkend staaltje vakmanschap.


Het aannemingsbedrijf CT de Boer uit Nieuwegein is een van dé specialistische club in de Benelux en Frankrijk, gespecialiseerd in speciale technieken als vijzelen en het inschuiven van viaducten. Bij de stalen bruggen tenders bij VolkerInfra/KWS is CT deBoer op dit moment de vaste vijzel partner. En wij bij PACER helpen af en toe een handje achter de schermen.